Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko může vyrobit strašlivější zbraň, než je nukleární bomba

Test atomové bomby
Test atomové bomby
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští vědci dostali jasné zadání, armáda si přeje zbraň mocnější než jsou jaderné bomby. Odpovědí by mohly být rádio-elektronické zbraně, které vyřadí komunikaci kilometry daleko a zneškodní celou nepřátelskou jednotku.

V laboratořích tak teď pracují výzkumníci z oblasti elektromagnetismu, ti se snaží sestrojit raketovou hlavici, která po dopadu nejen vyřadí ze hry komunikaci a stroje včetně počítačů určených k odpalování střel, ale svou radiací by mohla zabít i vojáky schovávajících se 100 metrů hluboko pod zemí. Ochráněny nebudou ani senzory a letouny.

Ruská obrana už nějakou dobu vyvíjí prototyp rakety Alabuga. Jedná se o elektro-magnetickou střelu se schopností vyřadit elektroniku v okruhu 2,5 míle. Armáda plánuje tyto zbraně nainstalovat na stíhačky, které mají za úkol především zneškodnit nepřátelské letouny. Jak se sami chtějí chránit před účinky zbraně zatím není jasné, je možné, že použijí i automatizované stroje nebo drony.

Kromě toho vědci představili i Listvu, jedná se o pozemní vůz, který má za úkol ničit výbušniny. Jeho senzory detekují rádiem řízené miny, které pak zneškodní za pomoci vysokofrekvenčních paprsků. Do dvou let by by mohla mít armáda kolem 200 strojů.

Rusko však není jediné, kdo počítá s elektromagnetickými zbraněmi. Existují obavy, že by Severní Korea vyvíjela podobný typ technologie, se kterou chce udeřit zejména na jihokorejské jaderné elektrárny, banky nebo vládní a ministerské budovy. Elektromagnetické pulzy jsou přitom už součástí nukleárních výbuchů, radiace by dokázala vyřadit veškeré počítače a telefony, ale i infrastrukturu jako jsou vodovody nebo plynárny.

Témata:  Rusko Ruská armáda novinky jaderné zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy