reklama

Španěla má v čele shromáždění prozatím nahradit britský konzervativec Roger Gale, uvedla BBC na svém webu.

Agramunt čelil již mnoho měsíců kritice kvůli březnové "soukromé" návštěvě Damašku ve společnosti ruských poslanců a kvůli setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem, kterého mezinárodní společenství odsuzuje za údajné použití chemických zbraní proti vlastním občanům. Předsedu také tížilo podezření z korupce a vyšetřování, zda Ázerbájdžán ovlivňoval členy shromáždění, aby odmítli zprávu o politických vězních v této zemi s autoritářským režimem.

Šestašedesátiletý španělský konzervativec měl už od dubna zakázáno vyjadřovat se jménem Rady Evropy, nicméně až dosud odstoupit odmítal. Demisi, podanou v pátek, sice vysvětlil "osobními důvody", avšak tím předešel předem ohlášenému odvolávání z funkce během pondělního zasedání, poznamenala agentura AFP.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy nemá zákonodárné pravomoci. Tvoří jej 324 zákonodárců ze 47 evropských zemí, kteří se scházejí po čtyři týdny v roce ve Štrasburku, aby debatovali o obraně lidských práv či o boji proti korupci. Rusko od ledna bojkotuje tato jednání kvůli západním sankcím za anexi Krymu a podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny.