reklama

Německá dívka tvrdí, že ji k útěku z Německa přesvědčila jordánská dívka, která ji představila džihádistům. Dívka jménem Fatema ji prý přesvědčila, aby v roce 2016 konvertovala k islámu poté, co spolu rozhovořily na několika džihádistických fórech, píše server Daily Mail.

Fatema ji pak představila jejímu budoucímu manželovi a bojovníkovi IS Abu Usama al-Shishanimu. Linda mu vysvětlila, že se s rodiči hádá, a on jí slíbil, že se s ní ožení, pokud uteče, aby se připojila k IS. Dal jí také pokyny, jak získat cestovní doklady, aby se dostala do Turecka. 

Když dívka dorazila do Turecka, Abu Usama uprchl do Sýrie, „Vzali jsme se po telefonu," řekla Linda deníku Al-Qatha'a, novinám řízeným Nejvyšší soudní radou v Iráku. Šestnáctiletá Němka také řekla, že jí její zemřelý manžel nikdy nevyprávěl o bitvách IS, a to ani když žili společně v Iráku.

Linda podle svých slov žila pouze jako „žena v domácnosti" a nezúčastnila se boje, jak tvrdí irácké zpravodajské zdroje. Podle nich Linda údajně spolupracovala s „policií" IS.

Osud 16leté Lindy Wenzelové nyní leží v rukou iráckého soudu, uvedl premiér Hajdar Abádí. Teenagerka utekla z domova ve východním Německu, v Iráku žila podle odhadů asi rok. Dívka je v současné době ve vězení v Bagdádu a čeká na soudní řízení které rozhodne o tom, zda bude popravena oběšením. „Víte, teenageři jsou podle určitých zákonů zodpovědní za své činy, zvláště pokud jde o trestnou činnost spojenou se zabíjením nevinných lidí," uvedl předseda vlády v rozhovoru pro Associated Press.