Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vraždu ruského exposlance Voroněnkova prý zosnovala tajná služba a mafián

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kyjev/Moskva - Ze zosnování vraždy někdejšího ruského poslance a hlasitého kritika Kremlu Denise Voroněnkova dnes ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko obvinil bývalého manžela vdovy po Voroněnkovi, "mafiánského kmotra kontrolovaného ruskou tajnou službou FSB". Vladimir Tjurin obvinění popřel.

Voroněnkov byl letos v březnu zastřelen v Kyjevě. Ukrajinský prezident vraždu prominentního emigranta ihned označil za dílo ruského státního terorismu, proti čemuž se Moskva vzápětí ohradila. K činu došlo 23. března, když Voroněnkov mířil do hotelu na schůzku s bývalým ruským poslancem Iljou Ponomarjovem, který v roce 2014 jako jediný hlasoval proti ruské anexi Krymu.

Podle prokurátorova dřívějšího prohlášení jen náhodou smrti unikla Voroněnkovova manželka Marija Maksakovová, někdejší sólistka moskevského Velkého divadla a poslankyně za vládní stranu Jednotné Rusko. Spolu s manželem rovněž zvolila ukrajinský exil.

„Vraždu si podle informací rozvědky ministerstva obrany, které potvrdilo vyšetřování kyjevské prokuratury, objednal zločinecký boss Vladimir Tjurin, bývalý manžel Marije Maksakovové," prohlásil Lucenko na dnešní tiskové konferenci. Na vraždu si podle prokurátora najal pět Ukrajinců. Zabijáka, který vraždu spáchal, smrtelně poranil Voroněnkovův tělesný strážce. Dva podezřelí jsou ve vazbě, zbylí dva jsou na seznamu hledaných osob.

Motivem k odstranění nepohodlného politika byla podle prokurátora skutečnost, že Voroněnkov v Kyjevě svědčil o nasazení ruských vojáků na ukrajinském území, které Moskva stále popírá, a o vlastizradě svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Tjurin měl kvůli Maksakovové navíc osobní motiv.

Lucenko ohlásil, že požádá Rusko o Tjurinovo vydání. Ale ruské zákony zakazují vydávat do ciziny ruské občany, poznamenala stanici BBC.

Tjurinův advokát Sergej Beljak prohlásil, že jeho klient nemá s vraždou v Kyjevě nic společného. Vražda je podle něj dílo ukrajinských nacionalistů, kteří doufali, že ukrajinské úřady využijí zločin k novým obviněním proti Rusku, Za nesmysl označil advokát tvrzení, že jeho klienta kontroluje FSB, neměl prý ani spory se svou exmanželkou.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií a získal ukrajinské občanství. Kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu.

Témata:  Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.