reklama

Trump Kongresu už poskytl seznam svých požadavků, které ale přední demokratičtí zákonodárci kritizují. Šéf Bílého domu začátkem září rozhodl o zrušení programu známého pod zkratkou DACA, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama k ochraně mladých imigrantů. Jejich legální budoucnost v USA je nyní nejistá a republikány ovládaný Kongres má půl roku na vyřešení jejich situace.

Už v předvolební kampani Trump slíbil, že zakročí proti nelegální migraci. V neděli poskytl Kongresu seznam požadavků, jež chce začlenit do zákona řešícího budoucí status přistěhovalců zařazených do programu DACA. Jsou na něm mimo jiné výstavba zdi na hranicích s Mexikem, přijetí 10.000 nových příslušníků cizinecké a celní policie, rozšíření počtu soudců řešících přistěhovalectví o 370 nebo zákaz toho, aby si přistěhovalci mohli do USA přivést i vzdálené rodinné členy. Budoucí zákon by také měl trestat takzvaná azylová města, která jsou i přes opakované prezidentovo varování vstřícná vůči přistěhovalcům bez dokladů.

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová v reakci na Trumpův seznam ve společném prohlášení s lídrem senátních demokratů Chuckem Schumerem prohlásila, že prezidentova administrativa nemůže myslet hledání kompromisu v otázce DACA vážně, když přišla s opatřeními, která si protiřečí s pomocí dětským přistěhovalcům i názorem většiny Američanů.

„Seznam navíc obsahuje zeď, která byla výslovně z vyjednávání vyjmuta," uvádí se v prohlášení. Pelosiová s Schumerem po zářijové schůzce s Trumpem oznámili, že prezident jim slíbil, že financování výstavby pohraniční bariéry nebude součástí dohody o programu DACA. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová pak ale na twitteru napsala, že takový slib prezident nedal.