Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěna do koupele se smrtícím metanolem se vrací do ruských obchodů, na Sibiři už zabila 80 lidí

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Pěna do koupele Bojaryšnik, která obsahuje metanol namísto lihu, se vrací na pulty ruských obchodů kvůli opomenutí úřadů prodloužit jeho zákaz. Po požití kosmetického přípravku přitom před časem na Sibiři zemřelo téměř 80 lidí.

Zákaz prodeje prostředků s obsahem více než 28 procent alkoholu zavedly úřady loni v prosinci poté, co si konzumace Bojaryšniku vyžádala v Irkutsku a okolí 77 životů, připomněl server Newsru.com. Dodal, že během následujícího čtvrtletí klesl počet otrav náhražkami lihovin v Rusku o čtvrtinu a počet smrtelných případů dokonce skoro na polovinu.

"Zrušili zákaz prodeje Bojaryšniku a podobného svinstva! Při této logice vláda příště povolí lidem přecházet na červenou," kritizoval postup úřadů starosta uralského Jekatěrinburgu Jevgenij Rojzman.

Chudším Rusům se nedostává peněz na to, aby si mohli dovolit koupit lihoviny v obchodech, a tak pijou prostředky na mytí oken či dokonce brzdovou kapalinu.

Podle odhadů těmto náhražkám ve 145milionovém Rusku pravidelně holduje na 15 milionů lidí a jejich roční spotřeba se prý pohybuje v řádu až několika stovek milionů litrů.

Témata:  Rusko alkohol metylalkohol

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy