Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budovu katalánského parlamentu v Barceloně před jednáním střeží policie

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont by dnes na zasedání parlamentu mohl vyhlásit nezávislost Katalánska na Španělsku. Policie kvůli možným problémům zaujala strategické pozice u sídla zákonodárného sboru a uzavřela i nedaleký park.

Podle agentury Reuters je v parku, v němž parlament stojí, vidět jen ozbrojené příslušníky katalánské policie, nikoli federální. Španělská policie totiž zasahovala v den referenda a při střetech bylo zraněno na 900 lidí. K parlamentu je na dnešek svolána další manifestace, která má začít v 18:00 a jejímž heslem bude "Dobrý den, republiko".

Pro nezávislost se 1. října při zhruba 43procentní účasti vyslovilo podle místních úřadů přes 90 procent hlasujících. Madrid se snaží odtržení nejbohatšího regionu země o velikosti Belgie zabránit ústavní cestou. Španělský premiér Mariano Rajoy pohrozil pozastavením autonomie Katalánsku v případě, že Puigdemont dnes nezávislost vyhlásí.

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos dnes řekl, že doufá, že vyhraje zdravý rozum a že se Puigdemont zdrží vyhlášení nezávislosti. Jeho vládu obvinil z "radikalismu a nezodpovědnosti", protože vyvolala současnou krizi. "Nejedná se zde o ano nebo ne pro nezávislost, ale o neposlušnost vůči zákonu. Právě zákon je základem pro soužití nejen ve Španělsku, ale také v Evropě," prohlásil ministr v Lucemburku, kde dnes jednají ministři financí EU.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z katalánského parlamentu napsala, že vedení parlamentu vzalo na vědomí výsledek referenda, ale prozatím nehodlá tento výsledek postoupit k další parlamentní proceduře. Parlament začátkem září schválil zákon o přechodu k samostatnému státu, který měl začít platit v případě, že by se Katalánci vyslovili pro nezávislost. Podle něj mohl parlament vyhlásit nezávislost do 48 hodin po zveřejnění konečných výsledků referenda. Tento zákon však zablokoval španělský ústavní soud.

Mluvčí EK dnes k dotazu, jak komise zareaguje v případě vyhlášení katalánské nezávislosti, řekl, že komise "vyzvala všechny zúčastněné strany, aby tuto konfrontaci co nejrychleji ukončily a začaly jednat".

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum policie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.