reklama

Zeman označil ruskou anexi ukrajinského Krymu za "fait accompli", tedy za hotovou záležitost. Přímý dialog mezi Ruskem a Ukrajinou by podle Zemana mohl vést ke kompenzaci ve prospěch Ukrajiny, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Podle předsedy zahraničního výboru Státní dumy Leonida Sluckého Zeman "fakticky uznal připojení Krymu k Rusku za hotovou věc, což lze jen přivítat".

Jeho návrh vyplatit Ukrajině kompenzaci ale odmítl. "Rusko nikomu nic platit nebude. Krym není předmětem obchodu nebo smlouvy. Znovusjednocení poloostrova s Ruskem proběhlo na základě projevené vůle lidu, nikoli cestou koupě a prodeje," prohlásil ruský politik.

Zeman je znám svými nezávislými stanovisky, řekl v programu 60 minut televize Rossija Konstantin Kosačov, šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu. "Zemanovo prohlášení je zásadní povahy. Znamená, že situace kolem Krymu, ať se to někomu líbí nebo ne, je nezvratná. To uznává nejen Zeman, ale i ti, kdo Rusko odsuzují," uvedl Kosačov.

Podle ruského senátora byla Zemanova slova určena spíš Ukrajině než Rusku. "Je to výzva Kyjevu, který je vzhledem ke svým akcím překážkou vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem. Právě proto v PSRE Zemanovi nikdo neodporoval," prohlásil Kosačov. Ukrajina podle něj musí uznat status-quo a zahájit s Ruskem dialog. Pro Zaura Smirnova, šéfa jednoho z vládních výborů na anektovaném Krymu, je status poloostrova záležitost uzavřená jednou provždy.