reklama

"Postoj spolkové vlády se nemění," napsala dnes na dotaz k Zemanově návrhům mluvčí německé vlády. "Krym je a zůstává - podle jednomyslného názoru mezinárodního společenství - integrální součástí státního území Ukrajiny," doplnila.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve Štrasburku řekl, že "rozhodně odmítá" tvrzení o anexi Krymu jako o "hotové věci" a představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny.

"Ukrajinská strana má samozřejmě plné právo vyjádřit své stanovisko. Názor pana prezidenta v žádném případě neznamená, že by ke kompenzaci mělo dojít proti vůli Ukrajiny ve stylu 'o nich bez nich'," sdělil dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že pokud jde o samotný Krym, "jde samozřejmě o anexi".

Ministerstvo zahraničí dnes v tiskové zprávě uvedlo, že Česko odsuzuje anexi Krymu Ruskem a považuje ji za bezprecedentní narušení norem mezinárodního práva. Úřad také kritizoval Rusko za přístup ruských a krymských úřadů k příslušníkům menšiny krymských Tatarů a dalším ukrajinským občanům žijícím na poloostrově. O situaci na Krymu v úterý jednal náměstek ministra zahraničí Jakub Dürr s představitelem krymských Tatarů Refatem Čubarovem.