Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánský premiér chce jednat o nezávislosti bez podmínek

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona – Katalánský premiér Carles Puigdemont dnes řekl televizi CNN, že jeho kabinet je připraven jednat s Madridem o nezávislosti Katalánska bez předběžných podmínek. Puigdemont opakovaně tvrdí, že právo na sebeurčení musí být součástí jakéhokoli vyjednávání.

Předběžné připomínky by neměla mít ani španělská, ani katalánská strana upozornil.

Puigdemont se vyjádřil ještě před dnešním vystoupením španělského premiéra Mariana Rajoye, který ve španělském parlamentu v zásadě odmítl vyjednávat se separatisty. „Není možné zprostředkování (vyjednávání) mezi demokratickým zákonem a neposlušností, ilegalitou," zdůraznil.

Puigdemont v úterý sice podepsal text deklarace o nezávislosti Katalánska schválený katalánskými poslanci, dodal však, že než tuto nezávislost skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull dnes upozornil, že podpis je v nynějším stádiu symbolický a že deklaraci o nezávislosti může vynést až samotný katalánský parlament.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.