Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgičtí vojáci vykazují známky islamistické radikalizace

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel – Poté, co se ukázalo, že jeden z mužů, kteří se podíleli na teroristických útocích v Bruselu, dříve pracoval v Evropském parlamentu jako uklízeč, přichází další závažná informace. Podle belgických médií vykazuje několik desítek belgických vojáků známky islamistické radikalizace

Belgický server The Brussels Times s odkazem na list La Libre Belgique píše, že asi 60 belgických vojáků vykazuje známky radikalizace a jsou proto prošetřováni tamními zpravodajskými službami.

Informace vychází z písemného prohlášení tamního ministra obrany Stevena Vandeputa (Nová vlámská aliance), který tak reagoval na otázku vznesenou v belgickém parlamentu.

Vojenské zpravodajské služby hlídají „asi 60 členů obranných složek, kteří se chovají podezřele". Patří mezi ně 55 vojáků a 5 nižších důstojníků, „kteří byli označeni za radikální muslimy", uvedl Vandeput ve své odpovědi.

Tajné služby „ověřují, zda jsou myšlenky a chování personálu obrany v rozporu s armádními ideály nebo misemi", vysvětloval ministr. Dodal však také, že „svoboda vyznání je základním právem".

Až do teď však nebyl „žádný voják propuštěn kvůli islámského extremismu" a „všichni zainteresovaní vojáci zřejmě opustili nebo opustí armádu ze své vůle, nebo byli či budou propuštěni z jiných důvodů," dodal ministr.

Témata:  Belgie Armáda Belgie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy