Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se chce zbavit kritiků? Navrhl odebrat televizi NBC licenci, prý je prolhaná

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump navrhl odebrat licenci síti televizních kanálů NBC, které podle něj šíří nepravdivé zprávy. Výhrůžka je podle serveru Politico ale planá, protože žádný federální úřad, který vláda kontroluje, licence televizním sítím nevydává.

Šéfa Bílého domu pohoršilo několik informací, které tento týden televize NBC News vypustila do světa. Ve středu se objevila zpráva, že Trump v červenci překvapil své poradce návrhem, aby se americký jaderný arzenál desetinásobně zvýšil. Právě tento návrh měl podle americké televize vyvolat pobouřenou reakci ministra zahraničí Rexe Tillersona, který prezidenta označil za "pitomce".

Šéf diplomacie chtěl podle NBC News kvůli sporu s prezidentem rezignovat, což mu údajně rozmluvil viceprezidente Mike Pence. Tillerson později zprávu americké televize popřel.

Důrazné dementi vydal i Bílý dům a na twitteru se ozval sám Trump. "Prolhaná NBC News si vymyslela zprávu, že chci desetkrát zvýšit jaderný arzenál USA. Je to čirá fikce, co mě má ponížit. NBC=CNN," napsal prezident ve středu.

V dalším tweetu uvedl, že "televizní zprávy jsou tak stranické, zkreslené a falešné, že licenci je třeba zpochybnit a v případě potřeby zrušit".

Není ovšem jasné, jakou cestou by Trump chtěl licenci sítě NBC zpochybnit. Telekomunikační regulátor FCC vydává vysílací licence přímo televizním stanicím, nikoli televizním sítím. NBC jako firma provozuje několik licencovaných stanic a své pořady poskytuje i stanicím s jinými vlastníky.

Odebrání licence televiznímu kanálu je v USA navíc krajně neobvyklé a možné důvody jsou velmi omezené. Podle expertů je prakticky jediným možným předpokladem pravomocné odsouzení za závažný trestný čin.

Témata:  Donald Trump USA média

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy