reklama

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Zároveň Ukrajině poradil, aby se výměnou dohodla s Moskvou na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu.

"Někteří státníci se vůči Ukrajině chovají nepříliš uctivě. To si ale nikdo nemůže dovolit," citovala Hrojsmana kyjevská televize 112 Ukrajina. "Chtěl bych tu poukázat na nedávné prohlášení českého prezidenta. Víte, zdravý člověk nikdy nic takového neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná. Češi jsou úžasní, moudří lidé, naši přátelé a partneři. I v tak úžasném národě se ale vyskytnou ti, kdo si občas dovolí taková šílená prohlášení," řekl Hrojsman.

Zemanův projev už ve středu odsoudil ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasementu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane," řekl Porošenko z téže štrasburské tribuny, z níž den před ním hovořil Zeman.

"Sprosté útoky některých ukrajinských politiků na pana prezidenta považuji za skřeky z neandrtálské jeskyně, které nepatří do moderní Evropy," reagoval dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Na dotaz ČTK, zda své vyjádření směřoval na ukrajinského premiéra, dodal, že "reagoval na dehonestující a absolutně nepřijatelná vyjádření ukrajinských politiků".