Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlo o můj názor, omlouvat se nebudu, vzkazuje Zeman kvůli slovům o Krymu

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za svoje výroky o ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym se český prezident Miloš Zeman omlouvat nebude. Uvedl to dnes v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem.

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy anexi Krymu za „fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se s Moskvou dohodla na kompenzaci. Představitelé Ukrajiny jeho návrhy ostře odmítli.

Připomněl, že šlo o osobní názor, za nějž se nikdy neomlouvá. „Vyžadovat oficiální omluvu by mohla (Ukrajina) tehdy, pokud by nešlo o můj osobní názor, což jsem veřejně sdělil," řekl Zeman. „Mohla by vyžadovat omluvu ode mě. A já bych tuto omluvu jako obvykle odmítl, protože za svoje osobní názory se neomlouvám," dodal.

Prezident dnes v televizi uvedl, že v minulosti již několikrát označil anexi Krymu za protiprávní. „Ale co je podstatné? Krym je v ruském držení a já si nedovedu představit jakoukoli ruskou vládu, která by se vzdala Krymu," doplnil.

Kyjev a Moskva by se podle Zemana mohly dohodnout na kompenzaci za anexi Krymu, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu. Ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení označila Zemanovy návrhy za absolutně nepřijatelné. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je rozhodně odsoudil a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman nepřímo označil Zemana za psychicky nemocného člověka.

Témata:  Miloš Zeman Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy