Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektronický gigant Samsung má problémy, šéf oznámil rezignaci

Samsung
Samsung
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Soul - Šéf jihokorejské společnosti Samsung Electronics Kwon O-hjon (64) dnes nečekaně nabídl rezignaci. Učinil tak přitom ve stejný den, kdy firma informovala, že čeká rekordní zisk. V srpnu byl za korupci a úplatkářství odsouzen k pětiletému trestu vězení dědic skupiny Samsung Group I Če-jong.

Akcie společnosti Samsung Electronics na oznámení zareagovaly poklesem, který ale nebyl nijak výrazný. Oslabily o 1,46 procenta. "To načasování nedává smysl. Samsung avizoval rekordní zisk, ve čtvrtém čtvrtletí to bude lepší, a to vše je zásluhou Kwonovy divize komponentů," řekl agentuře Reuters šéf vedoucí výzkumné firmy CEO Score.

Kwon, přezdívaný Mr Chip, je jedním ze tří ředitelů firmy. Členem představenstva zůstane jen do března 2018. Očekávalo se přitom, že jako současná dvojka ve vedení firmy bude mít po vynikajících výsledcích své čipové divize, která se pod jeho vedením stala jedničkou na celosvětovém trhu, ještě důležitější úlohu.

Provozní zisk Samsungu za třetí čtvrtletí se podle dnešního sdělení firmy zřejmě téměř ztrojnásobí a dosáhne (14,5 bilionu wonů (12,8 miliardy USD; 280 miliard Kč), mimo jiné i díky vyšším cenám paměťových čipů.

"Máme štěstí, že teď máme rekordní zisk. To je ale výsledek minulých rozhodnutí a investic; teď ale nedokážeme ani nastínit, co by na základě budoucích trendů mělo táhnout náš další růst," řekl Kwon.

Témata:  Samsung Jižní Korea ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy