Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O budoucnosti EU by měly státy jednat společně, Schengen chceme zachovat, říká V4

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Na okraj dnešního spotřebitelského summitu o dvojí kvalitě potravin se v Bratislavě konala schůzka premiérů zemí V4. Chtějí, aby o budoucnosti Evropské unie jednaly společně všechny státy EU kromě Británie. Česko, Maďarsko, Polsko i Slovensko také podporují zachování schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích.

"Chceme, aby se o budoucnosti EU hovořilo v rámci sedmadvacítky. Nemohou se oddělit členské státy, které mají euro, a bavit se samy bez toho, aby země, které euro nemají, nebyly součástí těchto rozhovorů," řekl slovenský premiér Robert Fico.

Některé členské státy EU zavedly za nedávné migrační krize kontroly na svých vnitřních hranicích podle stávajících pravidel. O další prodloužení kontrol po 11. listopadu, kdy vyprší platnost současné výjimky, nejnověji požádaly Německo, Dánsko, Norsko, Švédsko, Rakousko a Francie.

Na konci září Evropská komise navrhla úpravu schengenského hraničního kodexu tak, aby členské země mohly udržovat na vnitřních hranicích mimořádné hraniční kontroly po delší dobu. Dnes o tom v Lucemburku jednají ministři vnitra evropské osmadvacítky.

"Máme zájem na tom, abychom se vrátili ke správnému fungování schengenského prostoru. Není žádný důvod, abychom uzavírali vnitřní hranice," řekl předseda české vlád Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

Premiéři zemí V4 se také shodli, že EU musí zůstat jednotná a že zároveň musí respektovat specifika jednotlivých států. Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že je potřeba posílit pozici členských států a jejich národních institucí.

Témata:  EU Visegradská čtyřka Robert Fico Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy