Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atlantikem se k západní Evropě žene hurikán Ophelia

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Lisabon - Úřady na Azorských ostrovech vydaly varování před hurikánem Ophelia. Portugalské souostroví by měl okraj bouře zasáhnout v noci na neděli SELČ. Na mořné komplikace se chystají také Irsko a Británie.

V současnosti Ophelia dosahuje druhého z pěti stupňů síly hurikánů. Vítr, který ji provází, dosahuje rychlosti téměř 155 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ale Ophelia v pondělí a úterý zeslábne.

Varování úřady vydaly pro sedm z devíti Azorských ostrovů. Na některých místech by mohlo za hodinu spadnout až 40 milimetrů srážek a vítr by mohl dosáhnout rychlosti až 100 kilometrů v hodině, uvedli meteorologové.

Nejpostiženější budou ostrovy Sao Miguel a Santa Maria, které leží ve východní části souostroví. Ophelia se podle meteorologů Atlantikem přežene severovýchodním směrem ve vzdálenosti 150 kilometrů jižně od ostrova Santa Maria.

Po přechodu kolem Azorských ostrovů by se měl hurikán přesunout k Irsku. Ovlivnit by tak měl v následujících dnech i počasí na Britských ostrovech. Podle agentury AP se dá očekávat vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu s poryvy o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu.

Shodou okolností uplyne v pondělí 30 let od Velké bouře, která v roce 1987 zabila v Británii dvě desítky lidí a skácela odhadem na 15 milionů stromů, upozornila agentura AP.

Témata:  Velká Británie počasí Irsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.