reklama

Pohřešovány jsou stovky lidí, které jako nezvěstné většinou nahlásili jejich příbuzní či přátelé. Úřady věří, že většina z nich o sobě pouze nedala vědět, ale je v pořádku. Předpokládá se nicméně, že počet mrtvých ještě stoupne, napsala dnes agentura Reuters.

Nejhůře postižen je okres Sonoma, který registruje 22 obětí a nadále také asi 220 nezvěstných. Během soboty muselo být evakuováno 3000 lidí z města Santa Rosa a z nedalekého města Sonoma dalších 250. V Santa Rose srovnaly plameny se zemí celé čtvrti.

V malebném městečku Calistoga, které se nachází v údolí Napa a kam turisté jezdí za ochutnávkami vína a horkými prameny, bylo evakuováno všech 5000 obyvatel. Městečko, kterému podle všeho hrozila zkáza, zachránil fakt, že silný vítr se na poslední chvíli obrátil a začal vát směrem od města.

S plameny bojuje přes 10.000 hasičů, jimž na některých místech pomáhají i vězni. Hloubí například příkopy, které mají zabránit postupu ohně.

Mluvčí kalifornských hasičů Antonio Negrete již dříve odhadl, že by požáry mohly být pod kontrolou do 20. října, ale nynější větrné počasí může dobu likvidace požárů prodloužit.