Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kancléř Kern už odvolil. Chystá oslavu, průzkumy ale hovoří jinak

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Jako první z lídrů velkých politických stran odevzdal svůj hlas v rakouských parlamentních volbách kancléř Christian Kern. Průzkumy přisuzují jeho Sociálnědemokratické straně Rakouska (SPÖ) až třetí příčku za jasnými favority voleb, lidovou stranou (ÖVP) ministra zahraničí Sebastiana Kurze, a až za pravicově populistickou FPÖ.

Kern, který volit přišel s manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou, dokonce prohlásil, že sociální demokraté dnes chystají "delší oslavu". Kromě toho řekl, že se dnes odpoledne chystá sledovat fotbalové utkání rakouské nejvyšší ligové soutěže mezi Austrií Vídeň a Sturmem Štýrský Hradec.

Kern zveřejnil krátké video, v němž Rakušany vyzval k účasti ve volbách, protože podle něj se dnes "rozhodne, jakým směrem se bude ubírat naše země". Kancléř poznamenal, že chce světu ukázat otevřené, moderní a sociálně spravedlivé Rakousko a že je třeba zabránit případné koalici ÖVP a FPÖ. Ty prý mají zcela odlišné představy.

Někteří novináři Kerna zahlédli v blízkosti volební místnosti v ulici Hermanngasse v širším centru Vídně už při jeho pravidelném ranním běhu. Kern kromě toho ráno ještě stihl poděkovat všem, kteří dohlížejí na průběh voleb ve volebních místnostech.

Témata:  Rakousko volby v Rakousku Svobodná strana Rakouska

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy