Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O půlnoci končí platnost kulatých jednolibrových mincí

Britské peníze.
Britské peníze.
Foto: Reprofoto

Londýn - Britové se minulý týden zbavili 60 milionů kulatých jednolibrových mincí, které počínaje dnešní půlnocí v Británii přestávají platit. Nahradí je mince hranatějšího tvaru, které budou hůře falšovatelné.

Mezi lidmi ale podle britských médií stále koluje až 400 milionů starých jednolibrovek. Mnoho obchodů už oznámilo, že je hodlají přijímat dál, některé až do Vánoc.

Naopak v řetězcích jako je Lidl, M&S nebo Sainsbury’s jimi už platit nebude možné. Tesco, Aldi nebo Poundland patří k těm, kdo zůstanou vstřícní. Velké banky navíc lidem umožní ještě několik měsíců, aby si mince vložili na svá konta.

Britové se mají připravit na to, že staré kovové jednolibrovky přestane přijímat většina automatů, takže nikomu nepomůže, že si jejich zásobu ponechá v autě na zaplacení parkovacích lístků. Královská mincovna oznámila, že staré mince bude možné stále darovat v rámci dobročinných akcí. List The Daily Telegraph na svém serveru napsal, že v jeho vlastním průzkumu 37 procent lidí přiznalo, že z mincí, které mají v peněžence, jsou stále víc než polovina staré jednolibrovky.

"Zavedli jsme novou minci, abychom snížili mnohamilionové podvody způsobené padělky. Obchodníci nám řekli, že si přejí, aby bylo stanoveno konečné datum, dokdy mohou staré mince přijímat, a tím je 15. říjen," sdělil mluvčí ministerstva financí.

Témata:  Velká Británie peníze Britská libra (GBP)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy