Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další úspěch české egyptologie: V Abúsíru byl objeven nový chrám Ramesse II.

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - V egyptském Abúsíru, kde si česká egyptologie drží prestižní koncesi, byl objeven dosud neznámý chrámový komplex staroegyptského panovníka. Památka dokazuje unikátní stavební a náboženské aktivity faraona Ramesse II. v memfidské oblasti.

Oznámil to dnes Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Komplex pochází z dob vlády panovníka Ramesse II., tedy zhruba z let 1279-1213 před naším letopočtem.

"Jde doposud o jediný archeologicky doložený chrám tohoto panovníka na sakkárské a abúsírské nekropoli," uvedl vedoucí české expedice Miroslav Bárta.

Do komplexu o rozměrech 32x51 metrů se vstupovalo širokým pylonem z nepálených cihel. Za ním se nacházelo rozlehlé nádvoří, ze kterého bylo možné pokračovat do kamenného dvora a do dvou skladištních staveb, které uzavíraly pravou a levou stranu komplexu, uvádí egyptologický ústav.

Ze zadního konce dvora se vstupovalo do vyvýšené kamenné svatyně, jejíž zadní část byla rozdělena na tři paralelní místnosti. Pozůstatky této budovy byly překryty množstvím písku a kamenných úštěpů, z nichž mnoho neslo fragmenty malovaných reliéfů.

Témata:  Egypt archeologie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy