reklama

"Všechny varianty (koalice) budou znamenat posun doprava na rakouské politické scéně. Hlavním tématem předvolebního boje byl totiž odpor vůči islámu a migrační politika, ve které chtějí přitvrdit jak lidovci, tak svobodní. Právě jejich koalice je nejpravděpodobnější variantou příští rakouské vlády," napsal portál Aktuality.sk.

Socialisté podle serveru nemají sílu zvrátit trend posilování pravice a i v případě, že by pokračovala velká koalice ÖVP a SPÖ, socialisté by v takové vládě hráli "druhé housle".

"Rakousko je hřištěm radikální pravice, vítěz voleb Kurz ji zřejmě vrátí do vlády. Tak dobré výsledky měla extrémní pravice v Rakousku naposledy v roce 1999 pod vedením Jörga Haidera," komentoval list Denník N volební zisk FPÖ, která podle předběžných konečných výsledků, jež ale neobsahují hlasy z korespondenčního hlasování, získala 27,4 procenta hlasů. Svobodní jsou podle listu stranou, která je notoricky známá svou xenofobií, antisemitismem a zlehčováním nacistické minulosti Rakouska.

Deník připomněl, že vládu lidovců a svobodných zažilo Rakousko po volbách v roce 1999 a že členské země EU v obavách z ohrožení demokracie v zemi tehdy na vývoj v Rakousku zareagovaly diplomatickými sankcemi. "Rakousko se změní, radikálové jsou silnější. Politika se bude více než západní podobat té středoevropské," napsal list Sme.