Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker chce s premiéry V4 diskutovat o budoucnosti Evropy

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Lucemburk - Středeční pracovní večeře premiérů zemí V4 a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera bude příležitostí k otevřené diskusi o budoucím vývoji evropské integrace. Novinářům to dnes řekl Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

Neformální pracovní večeře začne ve středu v 19:30 ve 13. patře paláce Berlaymont, v němž v Bruselu sídlí Evropská komise. "Menu vám ještě neřeknu, šéfkuchař nám to zatím neřekl," zažertoval Schinas.

Diskuse by se podle něj měla týkat oblastí, o nichž šéf komise hovořil v polovině září ve svém projevu před europarlamentem. Tam nabídl svou představu další integrace EU. Uvedl například, že by všechny státy unie měly přijmout společnou evropskou měnu.

Juncker ale tehdy také odmítl představu "vícerychlostní Evropy", tedy rychlejší integraci - založenou na prohlubování měnové unie - zemí, jako je Francie a Německo, bez ohledu na ostatní unijní země. "Je odhodlaný zajistit, že východ a západ si zůstanou blízké, a nehodlá připustit vznik příkopů a třenic," poznamenal Schinas.

Juncker také v projevu mluvil například o problematice dvojí kvality potravin, taková konkrétní témata by však podle diplomatů neměla středeční schůzce dominovat. Schinas dnes prohlásil, že Juncker s nynějšími premiéry Visegrádské skupiny už několik let "úzce spolupracuje".

Témata:  EU Visegradská čtyřka Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy