Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie reaguje na sexuální obtěžování na veřejnosti, chce udělovat pokuty

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Francie chce zavést postih mužů, kteří nepříliš vybíravým způsobem obtěžují ženy například na ulici. Návrh, který projde ještě připomínkováním ze strany odborné i širší veřejnosti, následuje po průzkumu situace v zemi a rostoucích stížnostech žen, jež si již nechtějí nepříjemné zážitky z ulice nechávat jen pro sebe. 

Muži mají dostávat pokuty, které nemají být ani příliš vysoké, aby je pachatel mohl policistům, kteří ho přistihnou, zaplatit rovnou na místě. Sdělila to dnes francouzským médiím státní tajemnice pro rovnost mezi pohlavími Marlène Schiappaová.

Schiappaová tak chce skoncovat s běžným jevem větších francouzských měst, kde někteří muži na ženy pokřikují, vlezlým způsobem se pokoušejí o seznámení a snižují se k nadávkám, když jsou odmítnuti.

„V současné době nelze podat žalobu pro pouliční obtěžování, když se někdo dostane do vašeho životně důležitého prostoru, mluví s vámi deset nebo 20 centimetrů od vašeho obličeje, následuje vás tři, čtyři, pět nebo šest ulic nebo žádá o vaše telefonní číslo asi 17krát," řekla Schiappaová.

Součástí zákona má být i větší ochrana nezletilých před sexuálním zneužíváním. Francie například nemá stanovenou věkovou hranici, pod kterou se pohlavní styk hodnotí jako znásilnění, i když daná osoba s ním souhlasí. Uvažuje se o hranici 13 až 15 let. Z 20 na 30 let se má také prodloužit se má také promlčecí lhůta, dokdy může zejména oběť znásilnění z dob dětství podat žalobu na pachatele.

Témata:  sexuální obtěžování Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy