Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památník věnovaný Rusům bojujícím v Donbasu vyvolal rozporuplné reakce

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Pomník „hrdinům Donbasu" věnovaný Rusům bojujícím proti ukrajinské armádě v řadách doněckých a luhanských povstalců byl dnes odkryt asi 100 kilometrů od ukrajinských v západoruském Rostově na Donu.

První památník svého druhu přijel pozdravit šéf „lidové republiky" z Doněcka Alexandr Zacharčenko, svého zástupce vyslal i Kreml. Vybudování památníku, vysokého sloupu se svatojiřskou hvězdou na vrcholu, vyvolalo ve městě rozporuplné reakce.

Na ruské sociální síti VKontaktě se v improvizovaném hlasování proti němu vyslovilo 42 procent hlasujících, 18 procent jeho stavbu podpořilo a 40 procent zaujalo neutrální postoj.

Památník v Rostově postavil Svaz dobrovolníků Donbasu (SDD), organizace sdružující ruské "veterány" východoukrajinské války. Členové svazu o své organizaci hovoří jako o "mobilizační rezervě". Podle webových stránek SDD se dnes odhalení památníku kromě Zacharčenka zúčastnil i Vladislav Surkov, poradce prezidenta Vladimira Putina.

V září roku 2015 se v obci Ozerki v Altajském kraji severně od rusko-kazašských hranic objevila první pamětní deska na počest ruského vojáka, který padl na východě Ukrajiny. O rok později instalovaly místní správní orgány v anektovaném Krymu památník věnovaný „lidovým bojovníkům všech dob". Pomník je věnován "krymskému jaru", jak ruské úřady nazývají události vrcholící v roce 2014 ruským záborem ukrajinského poloostrova.

Rusko oficiálně popírá účast příslušníků své armády na bojích v Donbasu, přestože v ukrajinském a západním tisku se objevují informace o bojové účasti ruských komand a o dodávkách ruských zbraní separatistům. Moskva nicméně připouští, že v Donbasu se do bojů zapojují ruští občané jako dobrovolníci, případně vojáci mimo služební poměr.

Témata:  Rusko Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy