Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebe nad Anglií obarvila Ophelia, ne brexit, museli vysvětlovat meteorologové

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Nebe nad jižní Anglií dnes tropická bouře Ophelia obarvila do oranžova a slunce do ruda. Podle meteorologů v důsledku lomu světla na prachu rozptýleném v mase tropického vzduchu. Lidé ale projevili svou kreativitu a představili svou teorii, proč tomu tak je.

V sociálních sítích na internetu se ale objevila varování šprýmařů, že jde o apokalypsu vyvolanou brexitem. „Apokalypsa brexitu má podle předpovědí vyvolat oheň a věčné zatracení," komentoval na twitteru neobvyklý jev uživatel @mcdonnellandco.

„Ha, zdá se, že odpůrci brexitu měli pravdu," objevilo se pod hashtagem #BrexitApocalypse.

Meteorologové s nimi však nesouhlasí. „Není to žádná apokalypsa, to jen prach v ovzduší obarvuje nebe do červena," uvedl Grahame Madge z britské Národní meteorologické agentury. Ústav prý musel zodpovídat množství znepokojených dotazů.

Podle britských odborníků s sebou vzduch ze Sahary cestou do Británie přinesl kromě spousty prachu i popel z lesních požárů v Portugalsku a Španělsku.

Ophelia dnes z Atlantiku dorazila k Britským ostrovům a postihla hlavně Irsko, kde způsobila dopravní chaos, výpadky proudu i několik úmrtí. Meteorologové rovněž vydali varování pro Skotsko, Wales, Severní Irsko a ostrov Man a pro severní a jižní Anglii.

Témata:  Velká Británie bouře

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy