Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O lithiu se ve Sněmovně jednalo devět hodin, Jaký je výsledek?

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba devět hodin poslanci v pondělí jednali o kauze litium. Sněmovna nakonec požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Ministři za ANO už zrušení platnosti memoranda ve vládě minulý týden prosazovali, ale neuspěli. Usnesení Sněmovny jsou pro vládu doporučující, dolní komora nemůže kabinet úkolovat.

Poslanci návrhy usnesení přijali zhruba po devítihodinové debatě. Podpořili jen dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Pro jiná navrhovaná usnesení, mezi nimi vládní KDU-ČSL a opoziční TOP 09, se potřebná většina nenašla.

Sněmovna požádala vládu, aby "memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní". Komunisté ještě prosadili text, kterým Sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic.

S návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku uspěla SPD, zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. "V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty zajišťující jeho zpracování na území České republiky podnikatelskými subjekty se sídlem na území České republiky," píše se ve schváleném usnesení.

Debata kolem lithia se nesla zejména v duchu konfliktu mezi vládními ČSSD a hnutím ANO. Předseda ANO Andrej Babiš prohlásil, že lithium je další kšeft sociální demokracie. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) nařkl z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody. Sociální demokraté označovali kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM, která stála u vyvolání mimořádné schůze. ČSSD tvrdí, že ANO se jen snaží zakrýt Babišovy kauzy.

Za předvolební hysterii pokládá nynější spory kolem těžby lithia zejména mezi vládními ČSSD a hnutím ANO opoziční TOP 09. Občanští demokraté označili dnešní mimořádné jednání poslanců za neobvyklý předvolební mítink.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy