Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šaria hlídka stanula před soudem. Dostali útočníci adekvátní trest za zbití Rakušana?

Rakouská policie
Rakouská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň – Na přelomu února a března pobouřil celou Evropu případ, který se odehrál ve Vídni. Šaria hlídka tvořena mladými čečenskými muži, kteří si říkali „vlci“, brutálně zbila Rakušana, který se pokusil bránit svou dceru a manželku. Rakouský soud teď násilníky poslal do vězení.

Incident se stal na konci února. Žena vzala svou dceru a její kamarádky, kterým bylo kolem 15 let, v pátek večer ven, aby se pobavily. Na diskotéce si jich však všimla skupina čtyř Čečenců, kterým se nelíbilo, že jsou ženy ještě kolem jedenácté večer v baru. Samozvaní strážci pořádku podle serveru Express starší ženě oznámili, že „dívky doprovodí domů, protože jde o ženy z jejich země".

Dívkám strážci islámského práva oznámili, že je okamžitě odvedou domů. Jedna z dívek se obrátila s žádostí o pomoc na ostrahu nákupního centra, ale ta jim odmítla pomoct. Žena proto zavolala svého manžela, který jim přišel na pomoc.

V tu chvíli jej však „šaria hlídka" brutálně napadla a zbila, skupina zmlátila také kolemjdoucího, který se útok pokusil zastavit. Oba muži skončili v nemocnici, otec si ze šarvátky odnesl vážné řezné rány, modřiny a titanovou destičku v oblasti očního důlku.

Později byli všichni útočníci identifikováni a skončili před soudem. Ten teď vynesl verdikt – tři muži si za těžké ublížení na zdraví odsedí osm až deset měsíců. Čtvrtý muž do vězení nepůjde, dostal ale pokutu ve výši 480 eur za podněcování k násilí.

Muži se u soudu bránili tím, že je dívčina matka pověřila ochranou dívek. Všichni byli také aktivní na sociálních sítích, jeden z nich například napsal: „Existuje tisíc důvodů, proč tě musíme zabít, ale nejlepší je ten, že to vypadá legračně" nebo „my říkáme, že mlčeti je zlato, protože olovo může mít důsledky".

Poté, co byli zatčeni, pak jeden z nich na sociální sítě napsal: „Nejsme mladíci, jsme rodina - rodina mafie". Podle svědků z jejich okolí je tato skupina známa svým špatným zacházením se ženami. Během vyšetřování vyšlo najevo, že tři z obviněných jsou členy větší skupiny, kterou tvořily takzvané hlídky cti „pracující v vídeňské oblasti Brigittenau".

Témata:  Rakousko muslimové soudy

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy