Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V centru Kyjeva demonstrovali příznivci opozice za reformu ukrajinské politiky

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Před sídlem ukrajinského parlamentu dnes protestovali příznivci opozice. Požadovali politickou reformu, včetně změny volebního systému, vytvoření nezávislého protikorupčního soudu a zrušení poslanecké imunity.

Agentura Interfax-Ukrajina odhadla počet demonstrantů na čtyři stovky. V centru Kyjeva podle médií platí mimořádná bezpečnostní omezení, oficiálně odůvodňovaná návštěvou maltské prezidentky. Na dodržování pořádku dohlíží podle listu Ukrajinska pravda na 3500 policistů a příslušníků polovojenských jednotek.

Na demonstraci se sešli přívrženci různých politických sil, včetně strany bývalé premiérky Julije Tymošenkové či hnutí bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

"Vím, že se mne pokusí zbavit. Mohou mě spoutat, deportovat, dokonce i zavraždit, není to pro ně problém! Ale nebojím se," prohlásil Saakašvili během nedělní demonstrace v Charkově.

Prezident Petro Porošenko předložil dnes parlamentu návrh ústavního zákona, rušícího poslaneckou imunitu od 1. ledna 2020. Prezident svůj krok vysvětlil tím, že imunita se změnila v "záruku beztrestnosti".

Témata:  Ukrajina Kyjev Petr Porošenko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy