Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor dál trvá: Katalánská vláda neodpoví Madridu ohledně vyhlášení samostatnosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Madrid požaduje od Barcelony do tohoto čtvrtka jasnou odpověď ohledně nezávislosti Katalánska a pohrozil převzetím kontroly nad autonomním regionem. Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull dnes řekl, že nic upřesňovat nebude.

Katalánský premiér Carles Puigdemont nevyjasnil své stanovisko v pondělním dopise šéfovi španělské vlády Marianu Rajoyovi a pouze vyzval k dialogu. Puigdemont sice 10. října symbolicky vyhlásil nezávislost, ale zároveň platnost deklarace pozastavil, aby mohl dál s Madridem vyjednávat.

V referendu 1. října se přes 90 procent voličů vyslovilo pro nezávislost. Hlasování se ale zúčastnilo jen 42 procent obyvatel, navíc jeho podmínky byly nestandardní.

Rajoyův kabinet dal Barceloně ultimátum do čtvrtka, aby se jasně vyjádřila, a naznačil, že pokud se tak nestane, mohl by přikročit k opatřením vedoucím k převzetí ústřední kontroly nad regionem. Podle Turulla nehodlá katalánská vláda odpovídat jinak, než učinila v pondělí.

Španělský ústavní soud dnes mezitím označil za neplatný zákon přijatý v září katalánským regionálním parlamentem, který umožnil konání katalánského referenda.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.