reklama

Podle mluvčího místního křesťanského sdružení přišlo v pondělí o život až 29 osob a další tři byly zraněny. Sunday Audu uvedl, že na komunitu zaútočily ozbrojené skupiny kočovných muslimských chovatelů dobytka.

Šéf sdružení pastevců etnika Fulbu Umaru Sangare řekl, že ohledně útoku na křesťanskou komunitu si "nemáme co vyčítat". Šest pastevců v neděli zahynulo po střelbě neznámých útočníků ve vesnici Nkyie Doghwro na severu státu Plateau. Podle Sangareho přišli jeho lidé také o stovky zvířat.

Policejní komisař státu potvrdil, že se incident v pondělí odehrál, počet obětí nespecifikoval. Nigerijský prezident Muhammadu Buhari, kterého křesťanští obyvatelé obviňují z nečinnosti, vyjádřil v pondělí večer "obrovskou lítost a hluboký smutek" a událost označil za "pomstu kočovníků".

Nezisková organizace Mezinárodní krizová skupina (ICG) v září odhadla, že konflikt v centrální Nigérii za posledních 15 let připravil o život 10.000 lidí. Považuje jej za stejně vážný problém, jaký představuje teroristická organizace Boko Haram.