reklama

Albert a Yassin opustili před třemi lety své domovy v Kosovu a Albánii, aby vedli svatou válku v Sýrii. Nyní se vrátili zpátky, do regionu, který je považován za "novou frontu" Islámského státu v Evropě. 

Třicetiletý Yassin pracuje jako halal řezník na předměstí hlavního města Albánie Tirana, má tři děti a během bojů v syrském městě Aleppo v roce 2014 byl zraněn. Ze země odešel proto, aby pomohl syrskému lidu a doufá, že Allah uzná jeho oběť. O rok mladší Albert je absolventem politologické fakulty a odchod na Blízký východ považuje za "emocionální rozhodnutí". Jeho návrat ale neunikl pozornosti úřadů a minulý měsíc byl odsouzen na tři a půl roku za mřížemi.

Podobný příběh jako tito dva muži mají za sebou další stovky Albánců a Kosovců. Podle vládních odhadů jich je nyní v Sýrii zhruba 420, zatímco do Albánie se vrátilo zhruba 30 bojovníků a 120 do Kosova. Muslimové v Kosovu a Albánii byly přitom v minulosti liberální, nyní ale dochází k latentní radikalizaci. Pro náboráře teroristů je tak jednodušší získávat nové členy kvůli špatné ekonomické situaci, nízké úrovni vzdělání či všudepřítomnému internetu.

Podle údajů Světové banky činí průměrná mzda v Kosovu 290 eur a v Albánii 325 eur. Peníze sice nejsou hlavní motivací odchodu do Sýrie, i tak si ale bojovník Islámského státu vydělá zhruba dvojnásobek. Pokud to dotáhne na velitele, čeká ho plat kolem 1770 eur

Kosovský náboženský expert Visari Duriqi tvrdí, že Kosovo bylo ekonomicky zdevastované během války a jeho ekonomické oživení je stále pomalé. Vytváří to řadu sociálních problémů," uvedl. Právě ekonomika a radikálové spolu úzce souvisí. Nedávno Albánie uvěznila devět mužů až na 18 let vězení za financování a rekrutování bojovníků. Šlo o první takový soud svého druhu v zemi. 

Na otevření nové fronty v Evropě upozornil před časem i sám Islámský stát. V jednom z videí popsal region jako "novou frontu" pro džihád v Evropě. "Černé dny k vám přicházejí," vyhrožoval kosovský bojovník na záznamu.