Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz chce být aktivním účastníkem v rámci EU

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vídeň - Vůdce rakouských lidovců Sebastian Kurz, jehož strana zvítězila v nedělních parlamentních volbách, dnes řekl, že chce být "aktivním účastníkem" v rámci Evropské unie.

Na tiskové konferenci ve Vídni podle médií v této souvislosti rovněž sdělil, že ve čtvrtek pojede do Bruselu jednat s vedoucími unijními činiteli.

Kurz dal najevo, že se chce aktivně zapojit do formování Evropy. "Podle mne je jasné, že Rakousko musí hrát v rámci Evropské unie důležitou roli. A když je někdo proevropský, nemůže být jen pro Evropu, musí být v Evropě aktivní účastník. To jsem viditelně dělal v uplynulých letech," prohlásil dosavadní ministr zahraničí, jehož by prezident Alexander Van der Bellen podle médií mohl už v pátek pověřit jako vítěze voleb sestavením nové vlády.

Kurz rovněž uvedl, že Brusel bude ve čtvrtek zcela záměrně cílem jeho první zahraniční cesty po nedělních volbách. Setkat se má s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Témata:  Rakousko EU Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy