reklama

Si na úvod týdenního kongresu vyzdvihl úspěch tažení proti korupci a prohlásil, že země má před sebou světlé zítřky i těžké výzvy. Zdůraznil rovněž, že Peking usnadní přístup zahraničním investorům a rozhodující roli v čínské ekonomice budou hrát tržní síly. Informovala o tom agentura Reuters.

Si ve svém úvodním projevu prohlásil, že boj proti korupci "drtivě nabral na síle". Během jeho pěti let ve funkci se trestu za přijímání úplatků dočkaly tisíce úředníků včetně vysokých funkcionářů. Klíčová postava protikorupčního snažení a jeden z nejbližších prezidentových spolupracovníků Wang Čchi-šan by měl přitom být vzhledem k věkovému pravidlu mezi těmi členy výboru politbyra, které kvůli překročení 68 let věku čeká výměna.

Právě Wang by však mohl podle části pozorovatelů ve funkci zůstat, čímž by Si porušil zmíněné neformální pravidlo a mohl si tak připravit pozici pro vlastní setrvání ve funkci po dovršení zmíněného věku.

Prezident se dnes podle agentury AP nezvykle otevřeně vyjádřil k hospodářským a sociálním výzvám, které stojí před druhou nejsilnější ekonomikou světa. Mezi nimi jmenoval rostoucí příjmovou nerovnost, problémy s nezaměstnaností, nedostatečnou vzdělaností či zdravotní péčí. Čína podle něho posílí tržní orientaci směnného kurzu své měny a finančního systému a rovněž uvolní pravidla pro přístup zahraničních investorů.