reklama

Podle listu takový problém v Číně není, prý to znemožňují čínské tradice a konzervativní postoje.

Zpráva vyvolala okamžitou a odmítavou reakci místních kritiků, napsal britský list The Guardian. Mnozí z nich upozorňovali na dobře známé místní incidenty a podělili se i o vlastní zkušenosti.

Čínská státní média často vykreslují některé problémy na Západě jako jevy, které v Číně neexistují, přičemž zdůrazňují policejní brutalitu, masové protesty a ostře sledované případy násilí na ženách v zahraničí. Takové zprávy pak obvykle doplňují pozitivními informacemi z Číny.

Podle deníku je zneužívání žen v Číně neobvyklé ve srovnání se západním světem, protože muži jsou zde vychováváni k tomu, aby své ženy ochraňovali. "Chovat se nevhodně vůči ženám, včetně sexuálního zneužívání, odporuje všem tradičním čínským hodnotám a zvykům," napsal čínský list.

Odbornice na práva žen Leta Hong Fincherová však uvedla, že Číňanky čelí silné misogynii a útlaku ze strany režimu. "Státní média navíc velmi agresivně prosazují tradiční genderové normy, kdy ženy mají hrát roli dobrých manželek a matek," dodala Fincherová.

Čína přijala svůj první zákon o domácím násilí v roce 2015, podle jeho kritiků však nebyl reálně zaveden. Místní policie tak léta odmítá vyšetřovat případy domácího násilí a tvrdí, že jde o rodinnou záležitost.