Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ustoupil? Americká vláda Čínu za měnového manipulátora neoznačila

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americká vláda opět odmítla označit Čínu za zemi, která manipuluje se svojí měnou. Donald Trump přitom opakovaně při své loňské předvolební kampani tvrdil, že tak učiní okamžitě po svém nástupu do funkce.

Vláda ve své pravidelné pololetní zprávě o manipulacích s měnou pouze ponechala Čínu s dalšími čtyřmi zeměmi - Německem, Japonskem, Jižní Koreou a Švýcarskem - na seznamu zemí, kterým je potřeba věnovat zvláštní pozornost kvůli jejich obrovským obchodním přebytkům se Spojenými státy, uvedla agentura AP.

Rozhodnutí neoznačit Čínu za manipulátora s měnou je jedním z nejvýraznějších obratů Trumpa od jeho názorů při předvolební kampani. V dubnu vysvětloval své rozhodnutí tím, že věří, že Čína přestala manipulovat s měnou a že je mnohem důležitější zaměřit se na spolupráci s Pekingem kvůli situaci v Severní Koreji.

Ministerstvo financí musí předkládat zprávu o měnových manipulátorech Kongresu vždy v dubnu a říjnu. Pokud nalezne důkazy o manipulacích, musí vláda začít intenzivní jednání o ukončení této praktiky. Pokud se nepodaří dojednat ukončení manipulací, mohou Spojené státy zavést proti této zemi hospodářské sankce, ty však musí být schválené Světovou obchodní organizací (WTO). USA neoznačily žádnou zemi za měnového manipulátora od roku 1994, kdy tak jmenovala vláda Billa Clintona Čínu.

V dubnové zprávě byl na seznamu zemí, které je potřeba sledovat a věnovat jim zvláštní pozornost, také Tchaj-wan. V říjnové zprávě již není, protože podle ministerstva financí od dubna omezil své intervence na devizovém trhu. Seznam je shodný s posledním seznamem vydaným v roce 2016 vládou Baracka Obamy.

Témata:  Donald Trump Čína peníze

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy