Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád IS je pro Evropu hrozba. Brusel představil plán proti vlně teroru

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Brusel - Evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King dnes varoval, že členské země EU musí být s nastávajícím kolapsem Islámského státu (IS) připraveny na návrat svých občanů, kteří působili v řadách džihádistů.

King dnes připomněl, že právě kvůli fenoménu takzvaných "zahraničních bojovníků" v řadách IS už unie zlepšuje kontroly na svých vnějších hranicích i zpravodajskou výměnu mezi tajnými službami a bezpečnostními složkami členských zemí. "Musíme vědět, když tito lidé přijíždí. Pokud páchali zločiny, je třeba, aby se s nimi vypořádala trestní spravedlnost," řekl před novináři King.

Jak IS v Sýrii a Iráku "ztrácí půdu pod nohama", přesouvají se podle něj přeživší bojovníci této teroristické organizace především do dalších zemí, kde mají pocit, že mohou ve svém boji pokračovat. EU proto také zesiluje bezpečnostní spolupráci se zeměmi ve svém sousedství, pro které by tito lidé mohli představovat bezpečnostní riziko.

Přípravě EU na "pád chalifátu" věnuje komise podle Kinga velkou pozornost. Komisař zdůraznil potřebu výměny zkušeností mezi členskými zeměmi v tom, jak řešit právě nejen možné bezpečnostní důsledky, ale také "širší sociální výzvu deradikalizace lidí, kteří byli pod kontrolou IS".

King představil plán, která má podle představ Bruselu zvýšit pomoc členským zemím. Města například budou moci od příštího roku čerpat z dodatečných sto milionů eur (asi 2,7 miliardy Kč) na projekty k lepší ochraně veřejného prostoru z unijního fondu pro vnitřní bezpečnost. Ten už nyní poskytuje 18,5 milionů eur (asi 500 milionů Kč).

Komise dále navrhuje plán na zvýšení připravenosti, odolnosti a koordinace na úrovni EU v případě útoků s použitím chemických, biologických, radiologických a jaderných látek, i když je pravděpodobnost takových útoků nízká.

Témata:  EU Islámský stát Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy