reklama

Orbán tato slova pronesl na úvod výročního fóra Strategie EU pro dunajský region. „Existuje plán, který je zaměřený na vytvoření smíšených společností na evropském kontinentu," uvedl Orbán.

Tento záměr opět připsal svému „úhlavnímu nepříteli", americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi. Podle Orbána jde o „Sorosův plán" zásadní změny etnického a náboženského složení evropské populace.

Tato obvinění vycházejí z několika Sorosových článků vydaných v posledních letech, v nichž americký filantrop navrhoval, jak by se mohla Evropská unie s migrační vlnou vypořádat.

Orbán varuje, že tento plán nejvíce postihne podunajský region. Srovnal přitom nynější migrační krizi s někdejšími „srovnatelnými" událostmi, které se odehrály „před několika sty lety". „Nejprve jsou testovány hranice, pak se pošle spousta lidí do Evropy, pak přijdou konflikty, pak se nově příchozí stanou většinou, posilují se a organizují paralelní společnosti," prohlásil premiér.

„Už se to stalo a stane se to znovu. nemůžeme strkat hlavu do písku," zdůraznil Orbán.“"My to ale nepřipustíme, budeme se bránit," prohlásil v této souvislosti s tím, že Maďarsko bylo v dějinách vždy „poslední baštou" proti takovýmto útokům.