Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ruský kandidát: Sobčaková chce usilovat o post prezidentky

Ksenija Sobčaková
Ksenija Sobčaková
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Populární televizní moderátorka Ksenija Sobčaková hlásící se k ruské opozici dnes oznámila kandidaturu v prezidentských volbách v březnu 2018.

Pětatřicetiletá dcera zesnulého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, pod jehož patronátem začínal politickou kariéru nynější kremelský šéf Vladimir Putin, kandidaturu ohlásila v dopisu pro list Vedomosti.

Skandály opředená žena, která bývá označována za ruskou Paris Hilton, se dostala do povědomí ruské veřejnosti jako moderátorka televizní reality show. Má za sebou i několik filmových rolí, zhostila se řemesla módní návrhářky a jako novinářka se angažovala v opozičních médiích. Jako celebrita a hvězda moskevských salónů je známá po celém Rusku.

Sobčaková se už řadu let angažuje v protestním hnutí proti kremelskému establishmentu, v roce 2012, v době silných protestů proti Putinově znovuzvolení, její byt prohledávala policie. Sám prezident se o ní několikrát veřejně zmínil, vzhledem k úctě, kterou zachovává k památce jejího otce, se ale zdržuje kritických poznámek. Kreml dnes zprávu o kandidatuře Sobčakové komentoval slovy, že "je plně v souladu s ústavou".

"Každý z nás může a musí vyjádřit své stanovisko, svůj nesouhlas se státní mocí, která trvá na své věkovité nezastupitelnosti," napsala prezidentská kandidátka. "Musíme vyjádřit nesouhlas s rozpadajícím se školstvím a zdravotnictvím, s děsivou korupcí a s propagandou, kterou nasákla celá společnost od vesnických škol až po Kreml, s všudypřítomným násilím policie, s válkou a mezinárodní izolací," stojí v dopisu, který Sobčaková zaslala listu Vedomosti.

Podle ruských analytiků se Sobčaková může považovat za vhodnou alternativu charismatického Alexeje Navalného, považovaného v Rusku za vůdčí opoziční osobnost. Navalnyj totiž podle názoru ruské ústřední volební komise kandidovat nesmí, protože mu byl uložen podmíněný trest. Protikorupční bloger takový výklad popírá, na kandidatuře trvá a soudní obvinění z údajných podvodů odmítá.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Ksenija Sobčaková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy