Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlava polských katolíků varuje: Kněžím za akce proti migrantům hrozí suspendování

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Podle několika průzkumů mínění je většina Poláků proti přijímání uprchlíků ve své zemi. Primas polské katolické církve a arcibiskup hnězdenský Wojciech Polak nicméně pohrozil všem kněžím ve své diecézi suspendováním, pokud se zúčastní akcí namířených proti migrantům.

"Pokud se doslechnu, že se v Hnězdně (sídle arcibiskupovy diecéze) koná nějaká manifestace proti uprchlíkům a že se jí moji kněží chtějí zúčastnit, budu mít jen stručnou odpověď: každý kněz, který se připojí, bude suspendován," řekl Polak v rozhovoru, který ve středu zveřejnil katolický časopis Tygodnik Powszechny.

"Nemám jinou možnost, protože jsem zodpovědný za ty, kteří jsou součástí mé diecéze. V takových situací, kdy někdo (z kněží) podporuje jednu ze stran konfliktu, musím okamžitě reagovat," uvedl rovněž.

Jeho vyjádření podle agentury AFP vyvolalo řadu silně kritických reakcí na sociálních sítích, zejména na konzervativních portálech. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) premiérky Beaty Szydlové odmítla systém povinných uprchlických kvót.

Témata:  Polsko uprchlíci církev

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy