Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České volby můžou vyhrát lidé šířící strach před Evropou, píše německý deník

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německý magazínu Zeit dnes v narážce Andreje Babiše a jeho hnutí ANO napsal, že parlamentní volby v Česku mohou vyhrát lidé, kteří šíří strach před otevřenou Evropou.

"Zařadí se teď Česko, které bylo zatím viděno jako spojovatel mezi východem a západem, do skupiny států střední Evropy, v nichž vládnou populisté?" ptá se Zeit. Zároveň poznamenává, že Babišovi chybí nábožensko-nacionalistický hněv, s nímž vystupují Jaroslaw Kaczyński v Polsku a Viktor Orbán v Maďarsku.

"Politický profil ANO je zhruba stejně jednoznačný jako nabídka Amazonu," konstatuje magazín. "Liberální novináři srovnávají Babiše s Berlusconim nebo Trumpem a varují, že ve skutečnosti sní o likvidaci parlamentarismu. Nesmysl, oponují jeho příznivci," přibližuje Zeit dva odlišné pohledy na bývalého českého ministra financí.

Magazín připomíná aféry, kterým Babiš čelí, a vyjadřuje přesvědčení, že politik staví do značné míry na nenávisti k elitám a k internacionalismu.

Na závěr cituje europoslance Pavla Teličku, který se nedávno s Babišem rozešel. Do ANO podle svých slov Telička vstoupil v důvěře, že bude proevropskou reformní stranou, dnes prý ale slyší jen "prázdná hesla". Babišova vláda by s sebou podle poslance nesla nebezpečí, že se Česko samo marginalizuje. "ANO si vykopalo jámu, já jen věřím, že do ní země nespadne," cituje magazín Teličku.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.