Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský prezident Van der Bellen v pátek pověří Kurze sestavením vlády

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Foto: Wikimedia Commons

Vídeň - Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověří v pátek předsedu lidové strany (ÖVP) Sebastiana Kurze sestavením příští vlády. Ten zatím neoznámil, kterou stranu by mohl ve věci budoucí koalice oslovit jako první.

Prezident přijme Kurze, jehož strana zvítězila v nedělních parlamentních volbách, v Hofburgu v 11:00 SELČ.

Po pověření sestavením vlády povede Kurz (31) podle agentury APA nejdřív takzvané přibližovací rozhovory s předsedy všech parlamentních stran a poté vstoupí do konkrétních a podrobnějších koaličních jednání. Ta by mohla začít příští týden.

Všeobecně se očekává, že první oslovenou bude Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Ve volbách skončila třetí, těsně za sociálnědemokratickou stranou (SPÖ) dosavadního kancléře Christiana Kerna.

Neoficiální rozhovor mezi Kurzem a šéfem Svobodných Heinzem-Christianem Strachem se uskutečnil už ve středu večer ve Stracheho bytě v Klosterneuburgu u Vídně.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska Sebastian Kurz Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy