Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převzetí autonomie Katalánska? Španělští politici se shodnou

Vlajky států
Vlajky států
Foto: INT

Barcelona – Španělští politici se neshodují v názoru na záměr španělské vlády omezit autonomii Katalánska. Část tvrdí, že je vláda v právu, protože musí respektovat ústavu. Podle jiných Madrid nemá právo ústavní článek o omezení autonomie aplikovat, protože Katalánsko nezávislost nevyhlásilo. Někteří politici navrhují jako nejlepší řešení předčasné volby v Katalánsku.

S prohlášením se dnes na vládu v Madridu obrátil baskický premiér Iňigo Urkullu, podle něhož Katalánsko nezávislost nevyhlásilo, a proto by neměl Madrid aplikovat článek 155. Ten umožňuje převzít kontrolu nad autonomním regionem Španělska, když je tam porušována španělská ústava. Urkullu vyzval k uvolnění napětí a k dialogu.

Oznámení španělské vlády o záměru zahájit v sobotu kroky k převzetí autonomie Katalánska naopak hájil jeden z šéfů vládní Lidové strany (PP) Fernando Martínez-Maíllo. Podle něj španělská vláda už musí začít jednat. „Za aplikaci článku 155 je zodpovědný katalánský premiér (Carles) Puigdemont, pan (Oriol) Junqueras (místopředseda katalánské vlády) a spol. Vláda jen koná svou povinnost," prohlásil.

Avizovaný krok s výhradami podporují také opoziční socialisté (PSOE), kteří jsou druhou nejsilnější formací v Senátu, jenž musí případné omezení autonomie schválit. Podle tajemníka PSOE Josého Ábalose je potřeba přijmout „velmi, velmi omezená opatření" na „nejkratší možnou dobu", dokud se situace nevrátí k normálu. Třetí muž v hierarchii socialistů zároveň odmítl dialog nabízený katalánským premiérem Carlesem Puigdemontem, o územní celistvosti Španělska podle něj totiž nelze vyjednávat.

Proti omezení autonomie Katalánska se dnes vyjádřil šéf další španělské levicové strany Podemos Pablo Iglesias, který již poněkolikáté vyzval PSOE, aby s jeho stranou a menšími formacemi v parlamentu zformovala většinu a vedla zemi ke kompromisnějším vyjednáváním s katalánským vedením. „Nelíbí se nám vyhrožování nezávislostí, ale aplikace článku 155 je jen přilévání oleje do ohně," řekl dnes Iglesias.

Předseda liberální strany Ciudadanos Albert Rivera vyzval k vyhlášení předčasných voleb v Katalánsku. Řekl, že Rajoy nemá přistoupit na „vydírání" katalánského premiéra a má vyhlásit regionální volby. To by ale mohl udělat až po převzetí autonomie, nyní může volby do katalánského parlamentu vyhlásit jen tamní premiér.

Puigdemont dnes v dopise španělskému premiérovi opět vyzval Madrid k dialogu, zároveň ale pohrozil, že katalánský parlament vyhlásí nezávislost. Učiní tak podle Puigdemonta v případě, že španělská vláda bude bránit dialogu a bude pokračovat v "represích". V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne.

Katalánská krajně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP) v reakci na dnešní oznámení španělské vlády vyzvala vládní koalici Společně pro ano (JXSí), aby svolala hlasování o nezávislosti na co nejbližší termín. Umírněnější separatisté z JXSí, jejichž menšinová vláda stojí na podpoře CUP, však podle listu La Vanguardia odmítli a hodlají počkat na sobotní rozhodnutí premiéra Rajoye.

Témata:  Španělsko Katalánsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy