Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava čelí kritice kvůli zásahům vůči protivládním demonstrantům

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Kroky, které v Polsku podnikly policie a justice vůči některým protivládním demonstrantům, dnes ve své zprávě důrazně odsoudila lidskoprávní organizace Amnesty International.

Zpráva byla vydána dnes ve Varšavě a polské ministerstvo vnitra závěry její okamžitě odmítlo, uvedla agentura AFP.

Dokument se týká četných demonstrací zorganizovaných na obranu justice, právního státu nebo práv žen, které AI v zemi monitorovala v období od ledna do srpna letošního roku.

Zpráva podle AFP dokládá případy sledování, obtěžování a soudního pronásledování demonstrantů s cílem rozptýlit masová shromáždění a zabránit jejich organizování.

„Policisté drželi demonstranty pod dohledem, obtěžovali je a podávali na ně trestní oznámení výhradně proto, že vyjadřovali své názory," uvedla Barbora Černušáková, která je za zprávu AI zodpovědná.

Stíháno je několik desítek lidí, ale jejich počet se může rozšířit na stovky; soudní řízení jsou zatím v předběžném stadiu.

Polskou prokuraturu pak organizace vyzvala, aby „zanechala stíhání demonstrantů", a policii, aby se zdržela nepřiměřených a nikoli nutných opatření" během poklidných manifestací. Polskou vládu pak žádá, aby respektovala svobodu shromažďování a svobodu projevu. V této souvislosti ji také nabádá ke změně zákona o shromažďování, který vstoupil v platnost letos v dubnu.

Témata:  Polsko AI (Amnesty International) demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy