Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se vrací na politickou scénu. Odmítl "politiku rozdělování", Trumpa přímo nejmenoval

Barack Obama, bývalý prezident USA
Barack Obama, bývalý prezident USA
Foto: Pete Souza

New Jersey - Exprezident USA Barack Obama se ve čtvrtek poprvé od odchodu z Bílého domu objevil na veřejné politické scéně. Před mimořádnými volbami guvernérů vyzval voliče, aby odmítli politiku rozdělování, kvůli níž "koroduje" americká demokracie.

Obama vystoupil na shromáždění v New Jersey a Virginii, kam přišel podpořit kandidáty pro tamní volby guvernérů. Součaného prezidenta Donalda Trumpa přímo nejmenoval. Prohlásil, že občané by měli vyslat silný signál o tom, jak si politiku představují. "Co nechceme, je pořád ta stará politika rozdělování, kterou jsme tu viděli mnohokrát už dřív, po staletí," konstatoval Obama.

"Objevují se lidé, kteří se schválně snaží ostatní naštvat, chtějí démonizovat osoby, které mají jiné názory, chtějí všechny rozeštvat v zájmu krátkodobého taktického prospěchu. Občas je to k uzoufání," posteskl si Obama.

Jeho projev měl povzbudit demokratické voliče při hlasování o osobách guvernérů, jediném v USA v letošním roce. Demokraté podle agentury Reuters doufají, že Obama jim přivede mladé a váhající voliče, příslušníky menšin. Hlasování, které se v New Jersey a Virginii uskuteční 7. listopadu, podle politologů ukáže, zda jsou demokraté schopni ve volbách těžit z rostoucí nespokojeností s Trumpem.

Témata:  Barack Obama USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy