Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid zkrouhne Katalánsku autonomii. Zřejmě bude kontrolovat i policii a televizní vysílání

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělská vláda zřejmě v rámci omezení autonomie Katalánska převezme velení katalánské policie. Zřejmě také získá i kontrolu nad katalánskou televizí TV3 a nad vládním rozpočtem.

Člen vedení vládní Lidové strany Fernando Martínez-Maíllo v rozhovoru pro španělský rozhlas uvedl, že kompetence bezpečnostních složek, které nyní spadají pod katalánské ministerstvo vnitra, přejdou na španělskou vládu, respektive španělské ministerstvo vnitra. Už dříve média psala i o tom, že Madrid převezme fiskální pravomoci nad Katalánskem, k čemuž už částečně sáhl v létě.

"Vláda, média a bezpečnostní složky musí být neutrální," prohlásila v televizi tajemnice španělských socialistů Carmen Calvová, která se zúčastnila jednání socialistů s vládou o návrhu na omezení autonomie.

Na otázku televizní moderátorky, zda "neutralita médií" znamená kontrolu nad televizí TV3, Calvová odpověděla: "samozřejmě". Podle ní je nutné, aby nevznikl podobný "chaos", jako byl prý při referendu 1. října.

Konkrétní opatření k omezení autonomie Katalánska bude španělská vláda projednávat v sobotu na mimořádné schůzi. Rozhodla se k tomu poté, co katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek opět pohrozil vyhlášením nezávislosti, zároveň ale vyzval Madrid k dialogu. Martínez dnes uvedl, že katalánská vláda se omezení pravomocí může ještě vyhnout, pokud do týdne, než rozhodne Senát, přestane porušovat ústavu a vyhlásí předčasné regionální volby.

To ale dnes odmítl místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras. "Svolání voleb není nejlepší možností dalšího postupu. Máme mandát z referenda 1. října a ten naplníme," napsal Junqueras na twitteru s odkazem na referendum o nezávislosti. "Žijeme ve státě, kde korupčníci jsou na svobodě a Jordi Cuixart a Jordi Sánchez ve vězení. Nejlepší možností je nová republika," uvedl také Junqueras.

Témata:  Katalánsko Španělsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy