Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská policie zasahovala na katalánském úřadu telekomunikací

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělská policie provedla razii v sídle Střediska telekomunikací a informačních technologií (CTTI) katalánské vlády. Komando hledalo elektronickou komunikaci katalánské policie, která je v souvislosti s referendem viněna z nečinnosti. Informovala o tom agentura EFE.

Španělští policisté provedli dnešní dopolední razii na základě příkazu soudce z katalánského města Lleida, kde už ve čtvrtek prohledávali tamní komisařství.

Tam požadovali kopie vnitřní rádiové komunikace policistů během 1. října. Už ve středu nařídil soudce z města Gandesa (katalánská provincie Tarragona) španělské policii, aby ve městě Reus získala materiály o rádiové komunikaci katalánské policie v oblastech Terres de l'Ebre a Tarragony z tísňové linky 112. Katalánská policie je vyšetřována kvůli tomu, že si údajně počínala příliš pasivně při referendu o nezávislosti.

Španělská policie už před referendem zabavovala volební lístky a urny a řada volebním místností zůstala v den hlasování uzavřena. Někteří Katalánci proto v předvečer referenda obsadili některé volební místnosti, aby se v nich 1. října mohlo hlasovat. Španělská policie proti nim zasáhla, použila i gumové projektily. Desítky lidí byly zraněny.

Před soudem kvůli událostem kolem referenda stanul i šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero, který se stal populární osobností už letos v létě při vyšetřování teroristických útoků v Katalánsku. Trapero nyní čelí obvinění ze vzpoury kvůli údajné nečinnosti policie při protestech v Barceloně z 20. září, kdy dav lidí demonstroval proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády kvůli plánovanému referendu a proti zadržení skupiny katalánských úředníků.

Témata:  Katalánsko Španělsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy