Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington zmírnil sankce proti Barmě, chtějí ji pomoc s růstem

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Kvůli podpoře demokratických změn a hospodářského růstu zmírní USA sankce vůči Barmě. Změna se však netýká barmské armády.

Spojené státy zmírnily sankce proti Barmě, oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. Zrušena budou omezení týkající se barmských finančních ústavů a sedmi firem vlastněných státem. Tyto instituce budou vyřazeny ze sankčního seznamu.

V platnosti na další rok ale zůstává část sankcí, které jsou namířeny na ekonomické zájmy mocného velení barmské armády.

„Barma loni dosáhla historického mezníku, když uspořádala volby a pokojnou cestou přivedla k moci demokraticky zvolenou vládu," uvádí se v prohlášení ministerstva.

Rozhodnutí ministerstva financí se týká i zrušení blokády barmských letišť a přístavů, jimiž bude moci do země proudit americké zboží.

Témata:  USA Barma

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Írán

Írán se po smrti prezidenta chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.