Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko se stává proevropským ostrovem ve střední Evropě, říká po českých volbách Fico

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Premiér Robert Fico dnes v reakci na výsledky voleb v Česku řekl, že Slovensko se stává proevropským ostrovem v rámci regionu střední Evropy. Výsledky voleb jsou pro místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče do jisté míry zklamáním.

"Nikdy jsem si nedovolil komentovat vnitřní politický život v jiných zemích a ani to dělat nebudu. Dovolím si komentovat vnitřní politický život na Slovensku. Chci s velkou radostí konstatovat, že se stáváme jakýmsi proevropským ostrovem v tomto regionu," řekl Fico po schůzce se slovenským prezidentem, předsedou parlamentu a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.

"Byl bych velmi rád, pokud by se potvrdila ta slova, která zaznívala i během prohlášení pana Babiše a některých představitelů ANO, že chtějí mít vládu, která bude proevropská. Víme ovšem, že to bude mimořádně těžké. Volební výsledek stran, které jsou otevřeně protievropské a euroskeptické, je velmi silný," řekl Šefčovič.

Eurokomisař vyjádřil naději, že se českým politikům podaří sestavit vládu, která dokáže potvrdit proevropský kurs České republiky.

Výsledek voleb označil Šefčovič za jisté zklamání, ovšem nikoliv za velké překvapení. V reakci na rozhodnutí českých voličů také řekl, že o evropských tématech je třeba diskutovat mnohem aktivněji.

Témata:  Robert Fico Slovensko EU volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy