Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr spravedlnosti vzkazuje: Katalánskou krizi jen vypsání voleb nevyřeší

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá ocenil snahu katalánského premiéra Carlese Puigdemonta vysvětlit své postoje ve španělském Senátu. Také ovšem řekl, že pouhé vypsání předčasných parlamentních voleb k vyřešení krize v Katalánsku nestačí, tato autonomní oblast se musí jasně zříci vyhlášení nezávislosti.

Část katalánských separatistů začala v minulých dnech přesvědčovat Puigdemonta, aby uklidnil spor s Madridem tím, že vypíše předčasné volby. V pondělí k tomu vyzvalo i sdružení katalánských podniků, podle něhož by volby ukončily současnou politickou nejistotu, která poškozuje ekonomiku.

"Vypsáním voleb všechno nenapravíte," prohlásil španělský ministr v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RNE. S odkazem na deklaraci schválenou před dvěma týdny katalánským parlamentem dodal, že katalánské vedení "musí vyjasnit, zda vyhlásilo nezávislost, nebo ne, musí dodržovat zákony a musí respektovat soudní verdikty".

Puigdemont bude mít podle ministra šanci mnohé napravit při svém očekávaném vystoupení ve španělském Senátu. "Nemám velká očekávání, že by se odehrálo něco, co se neudálo během posledních měsíců," reagoval ministr skepticky na otázku, zda se Puigdemont může v Senátu kvůli obavám z převzetí správy Katalánska vzdát jednostranného vyhlášení nezávislosti.

Katalánské vedení opakuje své výzvy k dialogu s Madridem, nezávislosti se však vzdát nehodlá a Puigdemont dosud neavizoval žádné ústupky, které by mohly odvrátit záměr Madridu převzít klíčové katalánské úřady.

List La Vanguardia dnes uvedl, že pokud Madrid převezme pravomoci katalánského kabinetu, Puigdemont a další ministři, které chce kvůli nedávnému referendu stíhat španělská prokuratura, sice ztratí své vládní funkce, ale nepřijdou o poslaneckou imunitu.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy